Salutare!
Mă numesc Laurențiu Stan, sunt pasionat de tehnologia mobilă (smartphone, tablete, smartwatch...), mașini și web design. Ador să șofez cât pot de mult și evident să călătoresc.

Dezvoltare site-uri web: open source, dar nu și gratuit

În ziua de azi, dacă ai habar cât de cât despre dezvoltarea unui site, și nu ești un programator profesionist, ca și în cazul meu, știi că îți trebuie “ajutoare”, și nu mă refer la ajutoare umane pentru că acestea costă.

Normal, dacă ai bani, îți vei angaja un programator și gata site-ul. Dar dacă ai un buget mic sau mai rău, deloc, atunci o să ai ceva probleme. Nu este imposibil, dar nici ușor, într-o lume în care ceva open source (sursă deschisă) nu înseamnă și gratuit.

Hai să vorbim despre CMS. Ce este un CMS? Un CMS este un sistem de construire a unui site (Content Management Sistem – Sistem de Administrare a Conținutului). Adică te va ajuta în totalitate atunci când vrei un site întreg și gata de vizitatori cât ai clipi. Sunt cazuri în care poți doar să instalezi CMS-ul și ai deja un site.

Există CMS-uri gratuite dar și unele premium. Dar noi vorbim despre cele gratuite. Printre cele mai populare CMS-uri în ziua de azi se numără cele 3 campioane: WordPress, Joomla și Drupal. Le-am trecut exact după popularitate.

O să vorbim de îndată despre acestea dar mai întâi trebuie să ne amintim că nu mai există noțiunea de Gratuit. Deși majoritatea CMS-urilor sunt gratuite, dacă dorești să creezi un site mai complex, cu siguranță îți va trebui unele extensii ale acelor CMS-uri, extensii care te vor ajuta să-ți atingi scopul. Numai că aici vine problema. Majoritatea extensiilor de calitate și care sunt actualizate la zi, nu mai sunt deloc gratuite. Dintre cele trei CMS-uri menționate mai sus, cel care are cele mai multe extensii gratuite, este Drupal. Drupal are cam 99% din extensiile sale gratuite, numai că mulți fug de Drupal pentru că este mai greu de înțeles și din această cauză mulți îl evită.

Urmează apoi WordPress, care oferă majoritatea extensiilor gratuit, doar că acele extensii sunt versiuni ușoare (light), iar dacă vrei întreaga versiune cu toate caracteristicile sale, evident va trebui să platești. Joomla pe de altă parte, oferă mai toate extensiile sale direct cu plată. Adică dacă vrei site mai avansat, părerea mea e că nu trebuie ales Joomla, dacă nu ai buget.

Să nu mai zic, că o extensie la Joomla poate ajunge să coste și peste 400 de lei. La WordPress, într-adevăr, sunt ceva mai ieftine.

Și aceste CMS-uri nu sunt singurele care fac acest lucru. Lucrez cu CMS-uri de aproape 10 ani și îți pot spune că am observat de-a lungul anilor cum majoritatea CMS-urilor au luat-o pe acest drum, oferind sistemul gratuit dar extensiile cu bani. Multe sisteme au pachete, cum găsești abonamentele telefonice și nu numai. O adevărată industrie și asta.

Dacă nu ai observat, acest blog rulează pe WordPress. În afară de domeniul, nu am dat nici un alt ban în crearea lui. Sistemul nativ, câteva extensii gratuite sau în variantele light și o temă simplă și ea gratuită și gata blogul.

Dar de ce nu am folosit Drupal, care e cel mai “gratuit” dintre ele? Drupal deși îl “cunosc” cel mai bine dintre toate, și deși are capabilități de blog cu ușurință, WordPress a fost conceput din start ca și sistem de blog, e mult mai ușor de întreținut decât celelalte și mult mai ușor la resurse, adică, comsumă mai puțin “curent”, asta dacă nu ai zeci de extensii instalate.

Dar dacă vrei un site complex, Drupal e campion. Nu serios, chiar poți face orice tip de site cu el, plus că ai la dispoziție, după cum spuneam, toate extensiile sale gratuite și nu în versiuni light. Pe de altă parte, este foarte greu de întreținut și de înțeles. Să nu mai zic că necesită foarte mult timp să creezi un site complex și că o să te izbești de probleme mai tot timpul, dar cu toate astea, din experiența mea, așa vei ajunge să îl cunoști și să îl respecți.

Dintre toate, din punctul meu de vedere, Joomla, deși este foarte popular, mi se pare cel mai complex și poate cea mai proastă alegere.

Deci, dacă vrei un site cât se poate de gratuit, gândește-te bine ce fel de site vrei și ține minte că nu mai există ceva gratuit în lumea de azi. E o minciună. Dar vom vorbi mai multe despre asta în articolele viitoare.

Voi ce CMS-uri folosiți? Cât buget a-ți cheltuit pe site-ul vostru? Ce fel de site-uri aveți? Vă aștept cu sugestii, întrebări și chiar critici, sănătate!

Share

Lasă un răspuns